گلیسیرین

گلیسیرین دارای رنگی شفاف و بی رنگ و بدون بو می باشد و طعم شیرینی دارد. این ماده در 18 درجه سانتی گراد ذوب می شود و در 290 درجه سانتی گراد به جوش می آید. گلیسیرین در اکثر مواد قابل حل می باشد؛ اما در بنزن، کربن تتراکلرید، کلروفوم و دی سولفید کربن قابلیت حل شدگی را ندارد. ویسکوزیته این ماده در حدود 1.5 پاسکال بر ثانیه می باشد که این رقم بسیار بالایی است. همچنین دانسیته آن برابر با 1.261 گرم بر سانتی متر مکعب است. این ماده در 160 درجه سانتی گراد به نقطه اشتعال می رسد. در صورت تجزیه این ماده سم آکرولین تولید می گردد. pH این ماده برابر با 5.5 تا 8 می باشد و بهترین دما برای نگهداری آن در حدود 2 تا 8 درجه سانتی گراد است. چگالی آن 3.17 گرم بر سانتی متر مکعب و فشار بخار آن 0.003 میلیمتر جیوه در 50 درجه سانتی گراد می باشد.

برچسب:

گلیسیرین ماده ای بی رنگ، بی بو، شیرین و غیر سمی است. نام دیگر این ماده گلیسرول می باشد که از چند هیدروکسید، که دارای ترکیبی بسیار ساده هستند، تشکیل شده است. در واقع گلیسیرین الکل، نوع سوم محسوب می گردد. فرمول شیمیایی آن HOCH۲CHOHCH۲OH می باشد که با رنگ تیره در اکثر چربی ها یافت می شود. این ماده قابلیت انحلال بالایی در آب دارد که به دلیل این خصوصیتش در انواع صنایع دارویی، غذایی و… کاربرد گسترده ای را برخوردار است.

 

گلیسیرین چیست؟

گلیسرول یا گلیسیرین یک مایع بدون چربی، بدون بو و چسبناک است. که با طعم شیرین و عمدتاً غیر سمی می باشد. گلیسیرین یک ترکیب الکلی است که به طور طبیعی در کلیه بافت های حیوانی، گیاهی و انسانی از جمله پوست و خون وجود دارد. از گلیسیرین خالص در داروسازی برای تهیه انواع کرم ها و لوازم آرایشی استفاده می گردد. لازم به ذکر است که این ماده شیمیایی تقریبا در بدن تمامی موجودات زنده وجود دارد. و همچنین به طور طبیعی در نان و آبجو و محصولات تخمیری نیز یافت می گردد.

گلیسیرین مورد استفاده در مواد آرایشی و محصولات مراقبت شخصی می تواند از منابع طبیعی (به عنوان مثال، سویا، نیشکر یا شکر شربت ذرت) یا به صورت مصنوعی تولید شود. فرم مصنوعی از نظر شیمیایی با گلیسیرین که به طور طبیعی تولید می گردد، یکسان است و هر گلیسیرین تولید شده به هر دو روش به طور یکسان عمل می نمایند.

ویژگی و خصوصیات گلیسیرین

گلیسیرین در صنایع غذایی به عنوان شیرین کننده و مرطوب کننده و در فرمولاسیون دارویی بسیار پر اهمیت است. گلیسرول یکی از اجزای مهم گلیسیرید ها (یعنی چربی ها و روغن ها) و فسفولیپید ها است. گلیسرول یک ماده سه کربنی است که به عنوان ستون فقرات اسید های چرب در چربی ها عمل می کند.

هنگامی که بدن از چربی ذخیره شده به عنوان منبع انرژی استفاده می کند گلیسرول و اسید های چرب وارد جریان خون می شوند. جزء گلیسرول توسط کبد می تواند به گلوکز تبدیل شود. و انرژی متابولیسم سلولی را تأمین نماید. به طور معمول  گلیسرول سمیت حاد بسیار کمی را نشان می دهد و دوز های خوراکی خیلی زیاد یا قرار گرفتن در معرض حاد آن نیز قابل تحمل است. از طرف دیگر، سطح بالای گلیسرول در خون با کمبود گلیسرول کیناز (GKD) همراه است.

فواید و عوارض گلیسیرین

این ماده از گذشته تا به امروز دارای کاربرد های فراوانی در اکثر زمینه ها بوده، که به آن ها اشاره نمودیم. گلیسیرین نیز به مانند دیگر مواد در صورت استفاده غیر اصولی می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد. از جمله فواید و عوارض این ماده به خصوص در زمینه بهداشتی و آرایشی می توان به نکات زیر اشاره نمود:

در صورت استفاده صحیح و اصولی گلیسیرین سبب جذب رطوبت بالا، کنترل کنندهPH  سطح پوست، نرم کننده قوی و مناسب، ضدعفونی کننده و التیام بخش، تقویت کننده پوست، جوان کننده پوست، رفع خشکی ناخن ها، دارای خاصیت نرم کنندگی و ضد ریزش مو است. و همچنین این ماده مانع ورود سم ها وتحریک کننده ها به پوست می گردد. از جمله عوارض این ماده در صورت استفاده نا مناسب و غیر اصولی می توان به پوسته پوسته شدن پوست و خشک شدن آن و ایجاد عفونت و آکنه و آلرژی ( کهیر، قرمزی، سوزش و خارش) جذب آلودگی ها، گرد و خاک (به علت چسبناک بودن) اشاره کرد.

نکات علمی در مورد گلیسیرین

گلیسیرین در سنتز تری گلیسیرید ها و فسفولیپید ها در بافت های کبدی و چربی پیشرو است. هنگامی که بدن از چربی، ذخیره شده به عنوان منبع انرژی استفاده می کند. گلیسرول و اسید های چرب وارد جریان خون می شوند. گلیسیرین به طور گسترده در صنایع غذایی و فرمولاسیون دارویی (یعنی دارو) مورد استفاده قرار می گیرد. در مواد غذایی و نوشیدنی ها ، گلیسیرین به عنوان یک ماده مرطوب کننده، یک حلال و شیرین کننده عمل می کند و ممکن است به حفظ آن نیز کمک کند.

به عنوان مثال، بیشتر میوه‌ های خشک شده گلیسیرین را در حین پردازش به منظور جذب رطوبت به آن می افزایند. بنابراین با گذشت زمان شکننده نمی شوند. قند زیاد گلیسیرین آن را به عنوان شیرین کننده موجود در شیرینی ها و کلوچه ها ایده آل می کند و به دلیل خاصیت بافت صاف کنندگی که دارد، آن را به بستنی ها و خمیر دندان  نیز می افزایند.

ارائه دهندگان خدمات بهداشتی گاهی اوقات گلیسرول را به صورت داخل وریدی توسIV استعمال می کنند. تا در شرایط مختلف از جمله سکته مغزی، مننژیت، انسفالیت و سیستم عصبی مرکزی (CNS) فشار داخل مغز را کاهش دهد.

تاریخچه گلیسیرین

در اواخر نیمه دوم قرن هجدهم شیمیدان سوئدی به نام کارل ویلهلم شیل اولین بار با حرارت دادن دو ماده (روغن زیتون و مونواسید سرب) گلیسیرین تولید کرد. کارل با آزمایش ها و مقایسه این ماده با سایر شکر ها به این نتیجه دست یافت که گلیسیرین به مانند شکر ها کریستال ندارد و این ویژگی باعث شده مقاومت گرمایی بالایی نسبت به دیگر مواد مشابه داشته باشد و هم چنین با وجود اینکه کریستالیزه نمی شود اما می توان آن را تقطیر نمود. که این کار در دما های بالا قابل انجام می باشد.

شیل نام این ماده را چربی شیرین اصل نهاده بود. اما بعد از او در قرن نوزدهم شیمی دانی فرانسوی، این نام را به Glykys تغییر داد. این نام از کلمه یونانی به معنای شیرین گرفته شده است. مدتی بعد این ماده ارزش بالایی در تجارت جهانی یافت و دلیل آن این بود که از این ماده در ساخت نیتروگلیسیرین (برای تولید دینامیت کاربرد دارد) استفاده می شد. با توجه به این موضوع که دینامیت در آن دوران یکی از تسلیحات پر استفاده بود، گلیسیرین نیز محبوبیت بالایی یافت.

کاربرد های گلیسیرین

گلیسیرین خالص یا گلیسرول کاربرد های گسترده ای در صنایع غذایی، دارویی، پزشکی و شخصی و همچنین انواع کاربرد های صنعتی و علمی دارد.

در غذا ها و نوشیدنی ها، گلیسرول به عنوان ماده شیرین کننده، و به عنوان نگهدارنده وعامل غلیظ کننده در لیکور عمل می کند. همچنین به عنوان پرکننده در غذا های کم چرب تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده 7 کیلوکالری بیشتر از شکر انرژی دارد (شکر 20 کیلو کالری) اما باعث به وجود آمدن باکتری ها در پلاک دندان نمی گردد. و در نتیجه ساییدگی و ایجاد حفره دندان با استفاده از این ماده به حداقل می رسد. همچنین این ماده برای جلوگیری از سفت شدن در برخی از غذا های آماده قابل استفاده است. گلیسیرین در رژیم غذایی جزو کربوهیدرات ها محسوب می گردد. این ماده در ترکیبات موادی مثل؛ اریتریتول و زایلیتول نیز برای خنثی سازی اثر خنک کنندگی این ماده ها، استفاده می شود.

گلیسرول در دارو های پزشکی، دارویی و مراقبت های شخصی عمدتاً به عنوان ابزاری برای بهبود نرمی، تأمین روغن کاری، به عنوان نرم کننده استفاده می شود. همچنین این ماده در بیماری‌ های پوستی مثل پوست خشک و ایکتیوز برای چرب و نرم کردن پوست استفاده شده و در ایمنوتراپی آلرژی‌زا ها، شربت ‌‌های سرفه، اکسپکتورانت، خمیردندان‌ ها و دهان شویه‌ ها، محصولات مراقبت پوستی، خمیر اصلاح، محصولات مراقبت مو، صابون‌ ها و روان کننده‌ هایی با پایه آب نیز کاربرد دارد. گلیسیرین در قرص‌ ها به عنوان نگه دارنده دارو، و همچنین جلوگیری از طعم بد آن ها استفاده می شود.

بانک‌ های خون این ماده را به عنوان حفظ کننده گلبول‌ های قرمز در مقابل یخ زدگی به کار می برند. گلیسرول به عنوان ترکیب معطر در صابون و اسانس‌ های روغنی مورد استفاده قرار می ‌گیرد. صابون های تهیه شده از این ماده برای پوست‌ های حساس و آسیب‌پذیر بسیار مناسب می باشند و از خشکی پوست جلوگیری می ‌کنند. از دیگر استفاده‌ های گلیسیرین به عنوان ملین در شیاف می باشد. همچنین این ماده به صورت قطره در گرفتگی گوش برای نرم کردن ترشحات سفت شده، آفت دهان و درمان زخم بریدگی‌ های سطحی نیز بسیار کاربرد دارد.

نیتروگلیسیرین رایج ترین درمان برای آنژین مزمن، درد قفسه سینه بیماری های قلبی است. گلیسرول موضعی خالص یک درمان مؤثر برای پسوریازیس، سوختگی، نیش، بریدگی، بثورات، بستر و کالوس است. می توان از طریق خوراکی برای از بین بردن هالیتوز استفاده کرد. زیرا این ماده خشک کن باکتریایی است. همین خاصیت باعث می شود تا برای بیماری پریودنتال بسیار مفید باشد. به صورتی که به سرعت به بیوفیلم نفوذ کرده و کلنی های باکتریایی را از بین می برد.

جالب است بدانید که از گلیسیرین در صنعت فیلم سازی برای گرفتن صحنه‌ هایی شامل آب برای متوقف کردن فرآیند خشک شدن سریع آب استفاده می کنند. به علاوه از آن برای ساختن محیطی با دود کم برای صحنه های فیلم استفاده می شود.همچنین به عنوان یک جایگزین عاری از الکل برای اتانول به عنوان یک حلال در تهیه عصاره های گیاهی کاربرد دارد.

از گلیسرول برای تولید نیتروگلیسیرین یا گلیسریل تینیترات (GTN) استفاده می شود که یک ماده اصلی تشکیل دهنده باروت های دودی و مواد منفجره مختلفی مانند دینامیت، ژلیژیت و پروانه هایی مانند ساردیت است. تحقیقاتی به عمل آمده نشان دهنده این است؛ که از این ماده به عنوان تولید گاز هیدروژن، تولید استات گلیسیرین به عنوان افزونه سوخت، تبدیل به پروپیلن گلایکول، آکرولین، اتانول و اپی کلروهیدرین(ماده ‌ای خام برای رزین‌ های اپوکسی) استفاده می کنند.

از دیگر استفاده های این ماده پرکاربرد می توان به استفاده آن در مواد سیگار های الکترونیکی، ضد یخ ها و افزودنه سوخت های دیزلی اشاره کرد.

چرا درمحصولات آرایشی و زیبایی از گلیسیرین استفاده می شود؟

گلیسیرین با خیال راحت در لوازم آرایشی و بهداشتی بی شماری از جمله محصولات صابون، خمیردندان، کرم اصلاح و محصولات مراقبت از پوست و مو برای ایجاد صافی و روانکاری استفاده می گردد. همچنین یک ماده مرطوب کننده شناخته شده است که مانع از بین رفتن رطوبت محصولات می شود .

از دیگر عملکرد های گزارش شده برای گلیسیرین می توان به عنوان یک ماده رایحه دهنده، دئودورانت، عامل تهویه مو، ماده مراقبت از دهان، عامل تهویه پوست – مرطوب کننده، محافظ پوست، داروی مراقبت از بهداشت دهان و دندان اشاره نمود.

لزوم گلیسیرین در بدن

هنگامی که بدن چربی ذخیره شده را می سوزاند سبب به جریان افتادن گلیسرول و اسید چرب در بدن می گردد. این ماده با وارد شدن در مسیر گلیکولیز انرژی لازم برای سوخت و ساز بدن را فراهم می کند. گلیسیرین برای ساخت تری گلیسیرید ها و فسفولیپید ها در بافت های چربی و کبد مورد استفاده قرار می گیرد.

نحوه تهیه گلیسیرین

گلیسیرین را می توان از منابع متعددی تهیه و تولید کرد. به طور معمول این ماده از منابع گیاهی و حیوانی بدست می آید. حرارت دادن تری گلیسیرید با سود سوزآور آن را تبدیل به گلیسیرول و نمک چرب سدیم (صابون) می گرداند. پیه حیوانی و دانه های سویا و پالم نیز از دیگر منابع برای تهیه گلیسیرین می باشد. تولید این ماده از منابع متفاوت با کیفیت های مختلفی بدست می آید. که اصولا برای خالص سازی آن باید پروسه دیگری طی کرد که می تواند منجر به افزایش قیمت آن نیز گردد.

همچنین گلیسیرول را می توان با هیدرولیز کردن تری گلیسیرید ها با استفاده از کربن فعال به صورت خالص بدست آورد. روش دیگر خالص سازی این محصول با تقطیر چند مرحله ای حاصل می گردد و به علاوه با جوشاندن گلیسیرین در دمای 290 درجه سانتی گراد نیز خالص سازی آن، امکان پذیر است.

از دیگر روش های تولید این ماده استفاده از پروپیلن می باشد که فرآیند اپی کلروهیدرین روش مصنوعی در تهیه این ماده است. بدین گونه که پروپیلن را کلرینه کرده و سپس آلیل کلرید حاصل می گردد، سپس هیپوکلریت را با روش اکسیدی تبدیل به دی کلروهیدرین نموده و آن را نیز با بازی قوی واکنش داده، ماده حاصل شده اپی کلروهیدرین خواهد بود. این ماده نیز پس از هیدرولیز شدن به گلیسیرین تبدیل می گردد. فرآیند مصنوعی دیگری وجود دارد که بدون کلر می باشد و فقط با سنتز گلیسرول از آکرولین و اکسید پروپیلن حاصل می گردد. بیشتر این فرآیند ها به دلیل پروسه طولانی و هزینه بالا مورد استفاده قرار نمی گیرند.

گلیسیرین جامد

گلیسیرین ماده ای است که همیشه به صورت مایع بوده است. این ماده در صورتی می تواند به شکل جامد درآید که در فریزر نگهداری گردد. اما می توان در محصولاتی مانند صابون که با الکل و شکر ترکیب شده به شکل جامد نیز آن را دید.

بازار داخلی و جهانی گلیسیرین

برای تولید این ماده در کشور ما از روغن تالو که محصولی وارداتی می باشد، استفاده می شود. تولید گلیسیرین در ایران بسیار کم بوده و اکثرا به صورت وارداتی تهیه می گردد. و این مسئله باعث بالا و پایین رفتن نرخ این ماده در بازار داخلی گردیده است.

با توجه به پیش بینی های به عمل آمده برآورد شده که بازار جهانی این ماده تا 2028 در حدود 5.3 درصد رشد داشته باشد. به دلیل استفاده گلیسیرین برای تولید بیودیزل (نوعی سوخت زیستی) در اروپا وآمریکای شمالی، مصرف این ماده در حال افزایش است. اما باید گفت که محوریت بازار جهانی تاکنون در دست آسیا و اقیانوسیه بوده و انتظار می رود با افزایش جمعیت در کشور هایی نظیر چین، هند، ژاپن و کره میزان مصرف آن نیز بالا رود. همچنین باید گفت که استفاده این ماده در زمینه تهیه دارو و لوازم آرایشی و بهداشتی سبب افزایش تولید و تقاضا در بازار گردیده است.

چرا گلیسیرین هوبارت شیمی

مجموعه هوبارت شیمی یکی از بزرگترین و معروف ترین کمپانی ها در حوزه صادرات و واردات مواد شیمیایی می باشد. این مجموعه با توجه به دقت بالایی که در تهیه و تولید محصولات خود دارد. توانسته یکی از برترین ها در بازار خاورمیانه باشد. متخصصین و کارشناسان مجرب و فهیم، با استفاده از دانش روز دنیا و تحقیقات به روز، همواره در تلاش هستند تا محصولات مورد نیاز شما با نهایت خلوص و قیمت مناسب، برای شما عزیزان فراهم نمایند. در صورت وجود هر گونه سوال از قبیل خرید و تهیه و… می توانید با مشاوران فروش ما تماس حاصل نمایید. مشاوران مجموعه هوبارت شیمی به صورت 24 ساعته در خدمت شما عزیزان می باشد.

قیمت گلیسیرین

این ماده به دلیل شباهتی که به اتیلن گلیکول دارد احتمال دارد با آن ماده به اشتباه گرفته شود. و امروزه سود جویان در بازار اتیلن گلیکول را به جای گلیسیرین به فروش می رسانند. شما باید همیشه قبل از خرید به اعتبار شرکت فروش توجه نمایید. مجموعه هوبارت شیمی با توجه به قدمت و اعتباری که در بازار دارد این امکان را به شما می دهد که با اطمینان کامل محصول مورد نظر خود را تهیه نمایید. همچنین برای اطلاع از قیمت این ماده می توانید با کارشناسان ما در پشتیبانی مجموعه هوبارت تماس حاصل نمایید.

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “گلیسیرین”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.